Închiriază
Welmius

Bine de știut

Trebuie sa ai in vedere doua aspecte: ce permis de conducere ai, respectiv ce greutate poate sat raga masina ta.

Ce permis de conducere ai:

  1. Daca ai permis cat. B – foarte multe interpretari am auzit pe subiectul acesta, de aceea va dau niste explicatii ca sa nu mai aveti dubii. In cele ce urmeaza “MMA” este masa maxima autorizata a vehicului – adica masa proprie + incarcatura. In talon, sau cartea de identitate aceasta valoare o regasiti la pct. “F1”. Sa nu faceti greseala sa calculati cu masa proprie. Nu conteaza greutatea proprie, doar cea maxima autorizata, ca si cum atat masina tragatoare cat si remorca ar fi incarcate la capacitatea maxima.

Deci, cu cat. B:

  • Poti conduce o masina fara remorca care face parte din cat B (MMA max. 3500 kg, max 8+1 pers.)
  • Poti conduce o masina din cat B si o remorca cu MMA max 750 kg. Adica si daca este vorba despre o autoutilitara care are MMA 3500 kg, cu cat. B poti atasa o remorca cu MMA de max 750 KG (chiar daca astfel se ajunge la MMA ansamblu de max 4250 kg).
  • Poti conduce un ansamblu format din autovehicul tragator cat B, si o remorca a carei MMA depaseste 750 kg, insa MMA a ansamblului nu depaseste 3500 kg. Adica de ex.: daca MMA auto este de 2200 kg, poti tracta o remorca de 1300 kg legal cu cat B.

 

Permisul B96 sau B extins cum zic unii:

  • De ce este o capcana in legislatia romaneasca? La cat “B” MMA ansamblului a fost modificata in anul 2019  de la 3500 kg la 4250 kg, si doar la un alt paragraf explica ca defapt ai dreptul la 4250 kg doar daca faci un curs la o scoala de soferi pt cat B “extins” sau B96 urmand ca pe baza adeverintei emise sati modifice permisul de conducere cu mentiunea “96” pe partea din spate coltul stanga partea de jos. Deci mare atentie. Daca ai cat B simplu poti merge in ansamblu MMA 3500 kg, iar cu B96 cu ansamblu de 4250 kg.

Permisul B+E:

  • Ai posibilitatea sa conduci o masina din cat B, si o remorca a carei MMA sa nu depaseasca 3500 kg. Adica MMA ansamblu max. 7000 kg.

 

Ce se intampla daca conduci cu o remorca pentru care nu ai permis corespunzator: este exact situatia ca si cum ai conduce fara permis: dosar penal.

 

Cat poate tracta masina ta pe carligul de remorcare:

Greutatea tractabila ale autovehiculelor este trecuta in fiecare carte de identitate.

Sunt trecute doua puncte:

  1. Masa maxima tractabila cu dispozitiv de franare pct. O1 din cartea masinii
  2. Masa maxima tractabila fara dispozitiv de franare pct. O2 din cartea masinii

In general remorcile pana la MMA 750 kg sunt fara sistem de franare (cu mici exceptii deoarece se pot comanda si cu dispozitiv de franare insa sunt putine astfel de modele), iar cele peste 750 kg sunt toate cu dispozitiv de franare.

Deci daca verifici ce permis ai si cat poate sat raga masina ta pe carligul de remorcare, repede ajungi la raspunsul ce remorca sau platforma auto ai voie sa tractezi.

 

 

Tel: 0742020254
+